Ga naar inhoud
OMNIBIONTA 3
Selecteer een regio
nlBE

MINERALEN

MINERALEN OM FIT TE BLIJVEN


Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van minerale zouten ?

- Zink is noodzakelijk voor de ontwikkeling en de groei, vanaf het stadium van de foetus tot de adolescentie. Ons hele leven lang is zink betrokken bij de activiteit van meer dan 200 enzymen. Zink beschermt onze cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, blijkt ook belangrijk te zijn voor de werking van het immuunsysteem, een goede toestand van de huid en het wondgenezingsproces. Ten slotte is dit mineraal ook betrokken bij de aanmaak van hormonen, vooral van testosteron bij mannen. In tegenstelling tot de meeste andere mineralen kan zink niet in het lichaam worden opgeslagen: we moeten er dus voor zorgen dat we er iedere dag voldoende van binnenkrijgen. Een tekort aan zink kan voorkomen bij vegetariërs, bij mensen die een caloriearm dieet volgen of die te veel alcohol drinken. Een tekort aan zink kan leiden tot een gebrek aan energie, een grotere gevoeligheid voor infecties en een slechtere toestand van het haar, de nagels en de huid.

- Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels, vooral bij het samentrekken en weer ontspannen van de spieren, wat bijdraagt aan het lichamelijke en geestelijke evenwicht van de persoon. Magnesium speelt ook een rol bij het behoud van het psychologisch functioneren en bij het verminderen van vermoeidheid. Een tekort aan magnesium kan een verstoord evenwicht met andere micronutriënten in het lichaam veroorzaken, zoals calcium en leiden tot minder weerstand tegen stress en een verhoogde contractiliteit van de spieren.

- IJzer is een onmisbaar mineraal voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedlichaampjes, die voor het transport van zuurstof naar de weefsels in het lichaam zorgt. IJzer speelt eveneens een sleutelrol bij de synthese van een eiwit dat zuurstof in de spieren opslaat. Ijzer draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid. Het lichaam neemt heel slecht ijzer uit de voeding op: gemiddeld wordt slechts 10% van het ijzer in de voeding effectief gebruikt. Een tekort aan ijzer komt vaak voor, vooral bij vrouwen.

MEER WETEN

Minerale zouten en oligo-elementen zijn betrokken bij veel functies in het lichaam: 

– de botmineralisatie; 

– de regulering van het evenwicht; 

– de enzymsystemen; 

– de hormoonsystemen; 

– het spier- en zenuwstelsel; 

– het immuunsysteem. 

• EFSA: Scientific Committee on Food Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies: Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006.

• EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA): Scientific opinion on the substantiation of health claims related to zinc… EFSA Journal 2010;8.

• Veel mineralen of oligo-elementen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid: calcium, chroom, koper, ijzer, fluor, jodium, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, selenium, silicium, natrium, zwavel, zink.

• Het beste is om altijd gevarieerd te eten.

• Als ons levenstempo het niet altijd toelaat om een goed voedingspatroon aan te houden kan men mineralen en oligo-elementen toevoegen die het verschil maken.

Wist u dat ?

De ontdekking van het nut van mineralen in de voeding is begonnen in de XIXe eeuw met de chemische analyse van elementen in biologische stalen en het aantonen dat enkele ervan onmisbaar waren voor de groei van micro-organismen.

PRODUCTEN

AANBEVOLEN ARTIKELS

    • Share On: