Ga naar inhoud
OMNIBIONTA 3
Selecteer een regio
nlBE

WAT IS NU (ECHT) GOED VOOR MIJN IMMUUNSYSTEEM ?

Er wordt gesproken over een natuurlijk afweersysteem, immuniteit ... Maar wat is dat nu eigenlijk, het immuunsysteem ? Kleine opfrissingscursus voor degenen die de biologielessen zijn vergeten.


Het immuunsysteem.

Het immuunsysteem is het systeem dat ons beschermt tegen microben, virussen en bacteriën die ons lichaam binnendringen ... Het is onze bondgenoot en we moeten in alle omstandigheden op dit systeem kunnen rekenen.

Hier volgt de definitie: De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) definieert het immuunsysteem als 'een systeem van complexe wisselwerkingen dat veel organen, cellen en verschillende stoffen in werking zet'. Dat wil natuurlijk zeggen dat we niet worden beschermd door één orgaan (dat zou te simpel zijn), maar door allerlei soorten mechanismen, die in werking worden gezet op verschillende plaatsen van het lichaam. Dit systeem heeft één basismissie: herkennen wat van 'ons' is, of 'verenigbaar' (onze cellen, onze voeding ...), en wat vreemd is voor ons lichaam (de rest). Het ontketent dus acties om ons lichaam te verdedigen. Vooral het beenmerg en de zwezerik maken immuuncellen aan: lymfocyten, de soldaatjes van onze immuniteit.

Comment booster son système immunitaire

Het darmkanaal, onze beschermengel speelt een grote rol, omdat het het eerste orgaan voor immuunafweer is. Dankzij een complex ecosysteem staat het op ieder ogenblik klaar aan het front. Meer dan de helft van de afweercellen van het lichaam bevindt zich in ons darmkanaal. Ze sporen voedingsstoffen en bacteriën van de darmflora op en vallen alles aan wat vreemd is voor ons lichaam. Ze ontketenen dan een alarmprocedure. Soms is het alarm onterecht: dan is er sprake van intolerantie of een allergie. Dat gebeurt soms als de flora uit evenwicht is.


Leve de darmflora

Onze darmflora bestaat uit honderden miljarden bacteriën van duizend verschillende soorten, waarvan slechts 20% onder hen bekend zijn. Iedereen beschikt over een unieke combinatie van die bacteriën (net zo persoonlijk als onze vingerafdrukken!). Wanneer de darmflora in goede gezondheid is, beschermt ze ons beter tegen aanvallen. Maar vermoeidheid, vervuiling, stress, geneesmiddelen of gewoonweg ouder worden kunnen de darmflora verzwakken. Ze is dan minder effectief, en onze weerstand neemt af.

Een boost geven?

Om de darmflora te helpen kunnen we natuurlijk de oorzaken aanpakken, zoals vermoeidheid en stress, opletten op wat we eten en drinken, maar we kunnen de flora ook voeden met goede bacteriestammen, door voeding met melkfermenten te eten: er is keuze genoeg, want ze zitten in augurken, kaas, sojasaus, zuurkool enz.

Het voedingssupplement Omnibionta®3 DEFENSE is samengesteld om ons te helpen de natuurlijke weerstand van ons lichaam op peil te houden en vermoeidheid tegen te gaan, en bevat 3 gepatenteerde melkfermenten, 12 vitamines en 7 mineralen.

Vitamine A, B6, B12, C, D, folaten (foliumzuur), ijzer, selenium en zink dragen bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Ijzer, niacine (B3), pantotheenzuur (B5), riboflavine (B2), folaten (foliumzuur), vitamine B12, B6 en C helpen vermoeidheid tegen te gaan.

Zich moe en futloos voelen? Op het moment van de seizoenswisselingen geeft het voedingssupplement Omnibionta®3 DEFENSE onze innerlijke kracht een boost. Aarzel niet om uw arts of apotheker om advies te vragen.

Wist u dat?

Het immuunsysteem is gevoelig voor stress en een gebrek aan slaap.

In een Amerikaanse studie1 is aangetoond dat stress of angst invloed heeft op de witte bloedlichaampjes en op de activering van het immuunsysteem. Een andere studie2 met 153 volwassenen leert ons dat degenen die minder dan zeven uur per nacht slapen bijna drie keer meer kans hebben om verkouden te worden dan degenen die meer dan acht uur slaap krijgen.

1 Steve W Cole, Louise C Hawkley, Jesusa M Arevalo, Caroline Y Sung, Robert M Rose en John T Cacioppo, "Social regulation of gene expression in human leukocytes", Genome Biology, september 2007.  

2 Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB, "Sleep habits and susceptibility to the common cold." Arch Intern Med, januari 2009.

Gerelateerde producten

VOEDINGSSUPPLEMENTEN

 

AANBEVOLEN ARTIKELS

    • Share On: