Ga naar inhoud
OMNIBIONTA 3
Selecteer een regio
nlBE

VITAMINES

VITAMINES: DE BONDGENOTEN VAN UW INNERLIJKE KRACHT

Een vitamine is een stof die onmisbaar is voor het menselijk lichaam, want het kan die vitamine niet zelf in voldoende hoeveelheid aanmaken. De dagelijkse behoefte aan elke vitamine gaat van enkele fracties van een microgram tot enkele milligrammen: een vitamine is een 'micronutriënt'.

Anders dan minerale zouten en oligo-elementen die van rotsachtige stoffen afkomstig zijn, zijn vitamines organische moleculen. Elke vitamine neemt deel aan processen die onmisbaar zijn voor de groei, het herstel van cellen, het onderhoud en de werking van het lichaam, waaronder het omzetten van macrovoedingsstoffen in energie. Eén vitamine kan betrokken zijn bij verschillende fysiologische functies. Ze zitten in onze voeding, maar bepaalde vitamines kunnen ook van andere bronnen komen. Vitamine D kan bijvoorbeeld door de huid worden aangemaakt onder invloed van de zon. Er zijn in vet oplosbare vitamines en in water oplosbare vitamines. Een vetoplosbare vitamine kan als reserve worden opgeslagen in de lever en in lichaamsweefsels. Een wateroplosbare vitamine kan niet (of nauwelijks) worden opgeslagen in het lichaam en het overschot wordt uitgescheiden via de urine. Er bestaan 13 vitamines:

  • 4 vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.
  • 9 wateroplosbare vitamines: vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B9, vitamine B12 en vitamine C.

 

MEER WETEN

Wat zijn de positieve effecten van vitamines?

De taken van elke vitamine in het lichaam zijn beetje bij beetje opgehelderd dankzij de wetenschap. Tegenwoordig weten we dat:

•    Vitamines betrokken zijn bij enzymreacties, de productie van energie, celvernieuwing, genregulatie, bescherming tegen vrije radicalen …

•    Elke vitamine meerdere taken heeft.

•    Verschillende vitamines invloed kunnen hebben op hetzelfde stofwisselingsproces.

•    Bepaalde vitamines samenwerken, zoals de vitamines C, E en A. Klein overzicht van enkele vitamines en hun positieve effecten:

- Vitamine A is nodig voor het gezichtsvermogen. Deze vitamine is vooral belangrijk voor een goed zicht bij weinig licht. Vitamine A is ook betrokken bij de regulering van genexpressie, maar eveneens bij de differentiatie en groei van cellen. Ze is ook onmisbaar bij de vernieuwing van huid- en slijmvliescellen, de voortplanting, de eliminatie van giftige stoffen, het immuunsysteem ... Ten slotte is deze vitamine ook een antioxidant: ze vangt vrije radicalen die cellen beschadigen.  

- Vitamine B-complex verwijst naar het geheel van 8 vitamines uit groep B, zoals vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), vitamine B9 (folaten en foliumzuur) en vitamine B12 (cyanocobalamine). Ze spelen allemaal een essentiële rol voor een goede werking van het lichaam (werking van het zenuwstelsel, energiestofwisseling, bijdrage aan de ontwikkeling van de foetus bij de toekomstige moeder, ...)

- Met vitamine C kunnen enzymreacties plaatsvinden en wordt ijzer gemakkelijker opgenomen. Ze speelt een rol bij de werking van het immuunsysteem. Ten slotte is vitamine C een antioxidant: door vrije radicalen te neutraliseren, helpt ze cellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

- Vitamine D wordt aangevoerd via de voeding, grotendeels via vette vis. Ze wordt ook aangemaakt door de huid onder invloed van uv-stralen van de zon.

De belangrijkste taak van vitamine D is het bevorderen van de opname van calcium door de darmen en het vastzetten van het calcium op de botten: ze is onmisbaar voor de mineralisatie. Vitamine D speelt ook een rol bij de werking van het immuunsysteem. Er zijn verschillende oorzaken voor een vitamine D-gebrek: weinig melk drinken en weinig vis eten, gebrek aan lichamelijke buitenactiviteiten en vakantie, weinig blootstelling aan de zon, vervuiling ...

Sinds 2009 heeft de belgische Hoge Gezondsheidsraad de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van vitamine D verhoogd. Los van de continue inname van vitamine D via de voeding, wordt er voor de volwassenen een voedingssupplement aanbevolen met 10 μg vitamine D/dag. (http://www.nubel.com/assets/voedingsaanbevelingen-2016.pdf). De aanvoer van vitamines kan afnemen in geval van een onevenwichtige voeding of bij diëten (afvallen, vegetarisch ...).

Een gebrek aan vitamines veroorzaakt verschillende ongemakken, in de eerste plaats vermoeidheid, een verminderde weerstand tegen infecties en er slecht uitzien. Men is het erover eens dat een evenwichtige en gevarieerde voeding een goede bron van vitamines is, maar voedingssupplementen met vitamines kunnen een aanvulling op een normale voeding zijn.

CSS nr. 9285, 2016.

Website van ANSES (agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation): Alimentation humaine/ Composition nutritionnelle des aliments/Les vitamines.

Médart J.: Manuel pratique de nutrition. L’alimentation préventive et curative. Red. De Boeck 2009.

Cornet P., Masseboeuf N.: Le guide Nutrition et Santé. Alimentation équilibrée et compléments alimentaires. Vidal, red. Larousse, 2006.

Latham MC. : La nutrition dans les pays en développement. FAO: 2001.

Guilland JC., Herberth B., LeMoel G. / Société Francophone Vitamines et Biofacteurs: Les vitamines, Cahier de formation biologie médicale n°38, Bioforma 2007.

Alle vitamines zijn belangrijk voor de gezondheid van onze cellen en een tekort aan vitamines is al even schadelijk als een teveel:

•    Het beste is om altijd gevarieerd te eten.

•    Als uw levenstempo het niet altijd toelaat om een goed voedingspatroon aan te houden: kunt u voedingssupplementen toevoegen van het merk OMNIBIONTA®3 die de ontbrekende hoeveelheid vitamines en andere voedingsstoffen aanleveren.


Delen :

Wist u dat ?

Wetenschappers hebben achterhaald dat beriberi werd veroorzaakt door het eten van gepelde rijst, daardoor hebben ze vitamine B1 ontdekt. Andere geleerden hebben vitamine C de stof in citrusvruchten genoemd die sinds de 17e eeuw zeelieden met scheurbuik behandelde! De 13 vitamines waarvan we nu op de hoogte zijn, zijn beschreven en geïsoleerd dankzij de vooruitgang in de moderne chemie. Het bestuderen van bepaalde spijsverterings- of stofwisselingsziekten die de opname van vitamines verhinderen, heeft ook meer kennis over hun functies opgeleverd.

PRODUCTEN

AANBEVOLEN ARTIKELS

    • Share On: